Blog

Marka ismimi nasıl korurum?

Marka ismimi nasıl korurum? Marka tescil, marka patent ve isim tescil kavramları arasındaki farklar nelerdir?

Marka ismimi nasıl korurum ve marka ismimi tescil ettirmeli miyim soruları günlük hayatımızda en sık duyduğumuz sorular. Peki marka tescili, isim tescili ve marka patent bu kavramların anlamlarını gerçekten biliyor muyuz? Bu yazımızda tüm bu kavramların anlamlarını ve önemini örnekler üzerinden birlikte inceleyeceğiz. Hadi başlayalım!

Marka Nedir?

Marka, ekonomik sistemlerdeki global ölçekli gelişmeler sonrası gittikçe genişleyen ve önem kazanan bir kavramdır. Marka, bir işletmenin ürettiği ürünleri veya sunduğunu hizmetleri, rakiplerinin ürünlerinden veya hizmetlerinden ayırt etmeye yarayan her türlü kelime, işaret, şekil, sayı, ses veya renktir.

Marka tescili Nedir?

Markanızı 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında koruma altına almak için yapmak zorunda olduğunuz resmi işleme marka tescili denir.

Marka tescili ve marka patent arasındaki farklar nedir?

Marka tescili, marka patenti ve isim patenti sıklıkla karıştırılan kavramlardır. Kanunen doğru terminoloji “marka tescili’’dir. Ancak halk arasında sıklıkla “markanın patentini almak” veya “ismi patentlemek” gibi yanlış ifadeler kullanılmaktadır.

Patent, bilimsel ve teknik bir buluşun ya da böyle bir buluşu uygulama alanında kullanma hakkının kime ait olduğunu gösteren resmi belgedir. Yani markaların patenti alınamaz, yalnızca buluşların patenti alınabilir.


Marka ismimi nasıl korurum?

Marka isminizi korumak için birçok yol vardır. Bunlar içerisinde en önemli olanları aşağıda sizler için özetleyeceğiz.

  • Marka isminizi kanunen koruyabilmek için yapmanız gereken ilk şey markanızı tescil ettirmektir. Uzman kadromuz tarafından ücretsiz marka tescil araştırma işlemi gerçekleştirilmesi ve ücretler hakkında bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
  • Tescilli markanızı sizden izinsiz olarak kullanan rakiplerinize karşı marka ihlal davaları açmalısınız. Tescilli markadan doğan haklar, 6769 sayılı kanun kapsamında korunmaktadır. Kanunda, tescilli markayı ihlal eden kişiler hakkında hapis ve tazminat cezaları hükmedilmiştir. 
  • Sosyal medyada marka isminize ait hesapların hepsini kullanmayacak olsanız dahi almalısınız.
  • Web siteniz için domain’inizi alarak ve domain yenileme zamanlarını takip etmelisiniz.


, , , , ,
WhatsApp chat